Anasayfa » Dökümanlar » Binalarda Isı Kayıplarının Dağılımı
Binalarda Isı Kayıplarının Dağılımı

Isı bir enerji şeklidir. Malzemenin atom ve moleküllerinin titreşmesiyle meydana gelir. Sıcaklık farklılıkları ısının yüksek olduğu ortamdan, düşük ortama geçişine sebep olur. Bu nedenle, konfor şartlarını korumak istediğimiz mekanlar ısı kaybeder veya alır. Konutlarda konforun göstergesi olan sıcaklık 22°C’dir. İç yüzey sıcaklığı (duvar yüzeyi), mekan sıcaklığından 5-6°C farklı ise yüzeyde ısı köprüsü oluşmaktadır.

Yapılarda ısı köprüsü oluşturan kolon, kiriş, perde beton ve döşemeler yapı dış yüzeyinde %20-50 ısı kaybına sebep olur. Bu derece yüksek bir yüzdeye sahip olmasının sebebi; donatılı betonun ısı iletkenlik değerinin 2.1W/mK gibi yüksek bir değere sahip olmasıdır. Dış duvarlar dış yüzeyin %20-25 ısı kaybına sebep olur. Dış duvar olarak kullanılan tuğla, gaz beton, bims blok, ankastre prefabrik elemanların ısı iletkenlik değeri ise 0.45-0.25 W/mK arasında değişmekte ve ihtiyacımız olan ısı geçirgenlik katsayısı (U) ağlanmaktadır. Pencere ve kapılar %10-25 ısı kaybına sebep olmaktadır.

TS 825 Standardında iletkenlik değeri 2.8W/mK olarak belirtilen pencere ve kapı çok katmanlı camlı ve TS 2164 standardına uygun olmalıdır. Isı köprülerinin diğer bir problemi de yoğuşmadır. Yoğuşma, duvarın iç ve dış yüzeyinde ise boyaların ve sıvaların dökülmesine, mantarlanma ve küflenmeye sebep olmaktadır. Her yıl boya ve tamir gerekmektedir. Yoğuşmanın sebebi; sıcaklığa bağlı kısmi basıncın iç ortam ile dış ortam arasındaki farklılıktan dolayı buhar geçişine neden olmasıdır. Duvarı oluşturan malzemelerin ısı iletkenlik ve buhar difüzyon direnç değerleri arasındaki uyumsuzluktan dolayı yoğuşma meydana gelmektedir.

Bir örnekle açıklayacak olursak; iç ortam +22°C ve dış ortam -10°C olduğunu varsayalım, bu durumda iç ortamdaki doymuş su buharı basıncı 2645 Pa, kısmi buhar basıncı 1587 Pa (%60 nem), dış ortamda ise doymuş su buharı basıncı 260 Pa, kısmi buhar basıncı 156 Pa (%60 nem)’dir (TS 825).

Galeri
.
ARAMA